Tapetskola med Krickelin och Boråstapeter

Tycker du att tapetsering verkar svårt? Tänk om! Här har Krickelin och Boråstapeter satt ihop en steg-för-steg guide för hur du enkelt tapetserar med Non-Woven/EasyUp. Kika även på filmen nedan när Krickelin tapetserar om sitt sovrum och samtidigt tar dig igenom processen.

1. Var noga med att kolla så att väggen är jämn och slät samt att underlaget är fast. Spackla och slipa väggen vid behov. Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först år ena hållet, sen åt andra hållet, så att den sista våden du kommer att sätta upp hamnar i det hörn som syns minst. På det sättet kommer eventuella små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas. Var noggrann med att få första våden rak med hjälp av ett vattenpass. Rita upp en lodrät linje ca 53 cm in på väggen så att denna blir synlig och kan användas som lodlinje när du passar in första våden.

2. Applicera lim med pensel där det är svårt att komma åt med rollern, som vid tak- och golvlist.

3. Rolla väggen med lim, med lite marginal på sidan där nästa våd ska sitta.

4. Lägg tapetrullen i ett tråg på golvet. Dra upp den första tapetvåden mot taket och fäst lätt högst upp. Kontrollera att tapeten är rak mot din uppritade lodlinje eller med vattenpass, pressa sen fast den övre delen av våden och skär av vid taklisten. Ett tapettråg håller tapetrullen på plats på ett smidigt sätt, men det går även bra utan om golvet är rent.

5. Pressa fast resten av våden med tapetverktyg, utgå från mitten och arbeta dig först uppåt och sedan nedåt, för att sist pressa ut kanterna.

Torka av ev. limrester från tapetverktyget mellan tagen. Obs! En tapetborste är för mjuk för att släta ut luftbubblor, använd tapetverktyget.

6. Pressa ner kanten och skär av vid golvlisten. Använd vasst rakblad och byt ut bladen ofta då ett slött blad lätt trasar sönder tapeten. Glöm inte att varje rakblad har fyra sidor.

7. Upprepa steg 4 med efterföljande våder, mönsterpassa om du tapetserar med en mönstrad tapet.

8. Tvätta bort eventuella limrester med blöt svamp. Var inte rädd för att använda ordentligt med vatten här, tapeten tål det. Tvätta alltid mellan varje våd.

Här hittar du alla tapeter från Boråstapeter.

Stort lycka till med din tapetsering!

Fler inlägg