Betsa snickerier inomhus

Med bets kan du förändra kulören på en träyta inomhus, och samtidigt framhäva träets unika ådring och vackra struktur. Själva kulörstyrkan på betsen påverkas av träets naturliga färg och dess uppsugningsförmåga. Om du vill ha starkare kulör så stryker du bara på flera skikt. Ett bra tips är att provbetsa på en undanskymd del av träet för att vara säker på att du har valt rätt kulör. Klarlacka efter betsningen för att få en slitstark och tvättbar yta som skyddar träytan.

 

FÖRARBETE

För att kunna betsa en träyta måste träet vara helt rent. Du tar enklast bort färg- och lackskikt med hjälp av färgborttagningsmedel, genom att slipa eller skrapa bort färgen. Om ytan är obehandlad räcker det med att dra med en fuktig svamp över ytan för att få fibrerna i träet att resa sig såpass att du sedan kan slipa ned dem med ett fint sandpapper. Var noga med att torka bort allt slipdamm för att resultatet ska bli bra.

NU ÄR DET DAGS ATT BETSA

Rör om i betsen ordentligt innan du sätter igång. Stryk sedan betsen i träets hela längdriktning med pensel eller svamp. Använd gärna en luddfri trasa för att jämna ut färgen. Desto fler strykningar du applicerar, desto mörkare blir kulören. Kom ihåg att läsa på burken hur lång torktid betsen ska ha mellan strykningarna.

När betsen sedan är helt torr kan ytan klarlackas för att få en slitstark yta.

Fler inlägg