Så blev trean en fyra

Inredaren Caroline Axell förvandlade familjens sekelskiftestrea till en fyra. Utan att göra avkall på lägenhetens charm. Familjen har hittat nya platser att umgås på och fått ett helt nytt hem. Och allt började med ett fönster.

Sekelskifteslägenheten på Hornsgatan i Stockholm är 90 kvadratmeter stor och full av spännande detaljer. Stora fönster, högt i tak, trägolv och två härliga kakelugnar är stommen. Unika tavlor, exklusiva tapeter, färgstarka detaljer och stora mönster är vad som gör lägenheten till ett personligt hem.

– Vi har en väldigt kreativ stil här hemma. Det är ett ganska fantasifullt hem, inte det typiska vita, minimalistiska utan precis tvärtom, berättar Caroline.

Här bor hon tillsammans med sina två barn, Billy och Isadora. När Carolines pojkvän Fransisco och hans nu 5-åriga dotter Alma flyttade in i lägenheten började hon fundera över om de kanske behövde ett rum till.

– Barnen har delat rum och det har gått jättebra, men mina barn börjar bli stora nu, de är 11 och 12 år. Jag kände att det kanske var dags att ge dem egna rum.

Allt startade med ett par fönster.
  Caroline, som jobbar som inredare, började fundera fram en ny planlösning. Den stora hallen förvandlades till ett rum åt Alma. Och det större barnrummet delades av med en vägg till Isadora och Billy. Det gjorde att bara ett av rummen hade fönster, och ljusinsläppet blev därför det viktigaste.

– Jag kom snabbt fram till att jag ville ha stora fönster även i skiljeväggen, för att det inte skulle kännas som en bunker. Så jag började leta gamla fönster som skulle passa in i sekelskiftesstilen. Dörren in till rummet är också en gammal antik dörr, kanske en skafferidörr.

Det tog något år innan hon hittat alla fönster. Caroline letade på Nacka byggnadsvård och auktioner som Bukowskis, och förvarade fönstren i källaren tills det var dags att bygga väggen.

– Sedan började jag fundera på hur allt skulle se ut, det måste se symmetriskt ut. Var skulle allt hamna och hur skulle vi bäst få plats med sängarna, så att inte allt hamnade i ett hörn eller så, säger Caroline. Det var ett stort förarbete, men till slut var dörr och väggar uppe. Då valde hon och barnen tapeter, också det ett viktigt beslut. Resten av lägenheten hade redan lyxiga tapeter av textildesigners, som till exempel Vivienne Westwood. Caroline ville ha liknande stil i de nya rummen.

– Istället för en möbel eller ett konstverk kan man addera en lyxig tapet, säger Caroline.

Valet landade på Nuvolette i Isadoras rum och Chiavi Segrete i Almas rum (Cole & Son). Färgmässigt går de i sam-klang med resten av lägenheten.

– De är väldigt fina, känns exklusiva och passar färgmässigt bra in i resten av lägenheten. Isadoras tapet har ett jättefint tryck och är ett motiv som man kan matcha. I sonens rum valde vi vitt eftersom han har så mycket prylar. Kuddar och gardiner får sätta färgen där.

Resultatet då? Nya, härliga rum som alla speglar barnens olika personligheter. Det har blivit lugnare hemma när alla kan gå in till sig. Och det bästa av allt  enligt Caroline: barnen hänger mer hemma nu.

– Ett av skälen till att vi byggde om var att barnen lättare skulle kunna ta hem kompisar. Framförallt sonen började gå hem till klass-kompisar mer och det kändes lite tråkigt att de inte kunde vara hemma hos oss.

– Man kan tycka att det är trist att göra två små rum av ett stort, ofta gör man kan-ske tvärtom, men vi är jättenöjda. Fönstren i väggen gör det ljust och luftigt och det känns inte alls trångt, tvärtom, säger Caroline.

Familjen Axell
Caroline 40 år, Fransisco 29 år, Billy 12 år, Isadora 11 år, Alma 5 år
Bor: i en 90 kvm stor sekelskifeslägenhet med 4,5 rum på Södermalm i Stockholm
Gör: Caroline driver företaget Axell Living Design
Instagram: @axelllivingdesign

3 SMARTA TIPS NÄR DU SKA RENOVERA
1. Låt rummen går i harmoni med varandra. Tänk lager på lagerkänsla. Börja med de färger som du gillar, fundera sedan över vilka färger som kan harmoniera tillsammans med dem. Ser man flera väggar från hallen? Då bör de passa ihop.
2. Det är viktigt att man ser vad det är för personer som bor i hemmet, gör det så personligt som möjligt genom att använda färg och tapet som du gillar, tavlor, prydnadssaker, foton och annat personligt.
3. För mer ljus och rymd – använd mycket speglar som reflekterar och tar upp ljus, och ger ett djup.

Fler inlägg