Skapa hemkänsla med ”Torptokig”

Johanna och Viktor är inne på sin nionde bostad och bor nu i ett parhus i Gävle. Paret håller på att renovera ytskikten i huset och målar främst om väggarna vilket de tycker gör en enorm skillnad för att få den där unika hemkänslan.

Foto Johanna Carlsson

Inredningsstylisten och fotografen Johanna Carlsson och hennes sambo Viktor bor till vardags i ett nytt införskaffat parhus i Gävle. Paret har tidigare flyttat runt en del då Viktor är professionell hockeyspelare och de har hunnit bo i nio bostäder och några månader på hotell innan de äntligen landade i sitt eget hus.

Parhuset som ligger i ett bostadsområde är cirka 92 kvm stort, plus 75 kvm inredd källare. Här renoverar paret ytskikten vilket innebär att de främst målar om väggarna, något som kan göra en enorm skillnad för att få den där unika hemkänslan.

Väggarna i sovrummet är målade med Lycke helmatt väggfärg och dörrar och lister med Lycke Snickeri- och Lackfärg i kulören NCS S4005-Y20R.

 

Namn Johanna Carlsson aka @Torptokig på Instagram    Gör Inredningsdesigner samt fotograf. Renoverar parhus och torp.    Bor Just nu i Gävle. Om somrarna på Torsö vid Vänern.   Familj Sambon Viktor Andrén och hundarna Nalle (Cockerpoo, 5 år) och Doris (Storpudel, 1 år).

Följer man Johanna på Instagram så får man följa med i hennes renoveringsprojekt i huset, men även i parets torp där det sommartid pågår en del större projekt. Johanna har en förmåga att få till det så där ombonat och personligt i båda sina boenden.

Mitt hem betyder otroligt mycket för mig och jag påverkas starkt av den miljö jag lever i. Jag vill att mitt hem ska vara en trygg punkt där det känns mysigt, harmoniskt och ibland lite spännande. Det kan handla om ljussättning, väggfärg, tapeter, möbler och loppisfyndade föremål som sätter den känslan.

Mitt hem betyder otroligt mycket för mig och jag påverkas starkt av den miljö jag lever i.

Skapa piffet med ”Torptokig”

Inred med naturmaterial
från skogen
Att få till en julig känsla behöver inte vara dyrt – plocka granris och kottar från marken, torka apelsinskivor eller häng stjärnor på en gammal gren från skogen.

Tänd ljus
Investera i ljus gjorda av 100% stearin och ställ ut i hela hemmet. Toan är en underskattad plats att ha ljus på.

Bygg ert hus som pepparkakshus
Ja det tar tid, ja det är pilligt, men det är värt det och luktar vansinnigt gott.

Inför julfika
Ger mer julkänsla än vad man kanske tror, speciellt om fikat är hemmabakade lussekatter med glögg till.

Sätt upp ljusslingor
Utsidan är minst lika viktig som insidan, häng upp ljusslingor i trappräcket, över en buske eller i ett träd för att få den rätta känslan både inne som ute (man ser
den ju faktiskt inifrån också).

I både parhuset och torpet har i stort sett alla väggar målats eller tapetserats.

– Vi har utgått från en dov färgskala i båda våra hem för att skapa harmoni och lugn. Vi har valt att måla alla våra väggar med helmatt väggfärg från Lycke vilket även det bidrar till en lugn och lite lyxigare känsla. För att bestämma kulör från NCS-djungeln fick vi god hjälp av personalen på Happy Homes i Gävle som tog fram färgprover och NCS-kartor. Mitt tips är att alltid provmåla innan du bestämmer kulör. Upplevelsen av en färg kan skilja sig radikalt från det man ser i butiken och när den målas upp på dina väggar.
Notera även att kulören varierar beroende på väderstreck, ljus och årstid.

Hur skapar du en ombonad känsla inför jul? 
– Julen är för mig en varm och otroligt mysig tradition. Jag älskar julen! För att få till en ombonad känsla brukar jag försöka att stimulera alla sinnena och då få in många dofter som påminner om julen: nejlikor i apelsiner, en äkta gran, krans av pepparkakor, torkade apelsinskivor. Viktigt är förstås också att jobba mycket med ljussättning under en sådan mörk årstid. Jag sätter upp adventsljusstakar i fönstren, ljusslingor utomhus, stjärnor i fönstren och på bänkar och mängder av ljusstakar förstås. Även textilier skapar en ombonad känsla så jag brukar duka med tjocka linnetyger, addera filtar och kuddar i soffan och kanske slänga ut en fäll.

Fler inlägg